Inicijativa Spasimo Biševo, nastala kao reakcija stanovnika i zaljubljenika u otok Biševo na devastaciju arheološkoga lokaliteta Napoje, s nevjericom je dočekala vijest o realizaciji projekta izgradnje “Posjetiteljskog centra s popratnim sadržajima” na lokaciji stare škole u Napoju.

Prema javno dostupnoj dokumentaciji riječ je centru koji gotovo dvostruko nadmašuje površinu stare škole i dizajnom i izborom materijala predstavlja zabrinjavajući iskorak od autoktone gradnje na otoku. Riječ je o centru koji je samo nominalno posjetiteljski budući da većinu njegove površine zauzimaju restoran i pripadajući štekati, a samo manji dio čini dvorana za predavanja za koju ne postoje nikakve naznake da će se i kakvi će se programi odvijati u njoj. Najava dovođenja električnih automobila, kojima će se gosti dovoditi u posjetiteljski centar, zagadit će otok bukom. Iz svega navedenoga jasno je da je riječ o projektu koji svojim gabaritima i namjenom grubo zadire u prostornu cjelovitost otoka, prirodne ljepote i mirnoću, pritom u potpunosti zanemarujući potrebe lokalnog stanovništva.

Navedeni projekt dodatno je neprihvatljiv jer u cijelom procesu njegove izrade nitko nijednom nije za mišljenje pitao stanovnike otoka, čak ni vlasnici okolnih parcela čije će parcele zauzeti nadogradnja postojeće škole nisu kontaktirani do početka ovog mjeseca iako su bombastične vijesti u realizaciji krenule već u prosincu 2017. (neki nisu uopće!) Potaknuti tim ogromnim propustom preuzeli smo na sebe zadatak organiziranja ankete među stanovnicima i ljubiteljima otoka koja je pokazala da čak 84% podržava ideju ulaganja u otok, ali ističu potrebu za infrastrukturnim projektima koji olakšavaju život na otoku, poput ulaganja u dovođenje vodovoda koji je prijeko potreban budući da je riječ o otoku bez izvora pitke vode.

Cilj inicijative Spasimo Biševo prikladna je valorizacija cjelokupne baštine pučinskog otoka Biševa te upravljanje kulturno-povijesnim i prirodnim resursima kroz strategiju održivog razvoja otoka.

Tražimo od relevantnih institucija da povede javno raspravu u koju će biti uključeni stanovnici otoka i zainteresirana i stručna  javnost te da zajedničkim snagama osmislimo projekt koji će obnoviti staru školu i poboljšati život stanovnika otoka, pritom ostvarujući ravnotežu između turističkog razvoja otoka Biševa i očuvanja njegovih prirodnih ljepota od kojih su upravo netaknutost prirode i mirnoća ono čime privlači generacije posjetitelja željnih simbioze s prirodom.

7 komentar(a)

 1. Toni

  Protiv sam bilo kakve intervencije van postoječih gabarita objekta,pogotovo ovih staklenika kao aneks školi. Predpostavljam da mala pecara do sa onim vonjom dropa iako više zasigurno ne vonja ide pod bager.

  Marina

  Ne znam sto uciniti da skola kao zgrada ostane sama po sebi spomenik jednoj povijesti!? Zasto Bisevo ne bi bilo spomenik prirodi. Zasto nije tatrazeno 18 milijuna kuna da se zastite mirisi kakvi vise nigdje na svijetu ne postoje?

  Gordan

  Vidim ipak su je zasrali kako su planirali... jbt. u ovoj Hrvatskoj sve mediokriteti, štetočine i lopovi u strukturama!

  Ivan

  Slažem se sa renovacijom al da objekat ostane u jednom dijelu učenićki razred sa onim drvenim klupicama,pločicama sa kredom umjesto bilježnica uz one rijetke sačuvane i spašene. Može dio biti postavljen alatima i starim fotografijama,možda i video zid sa projekcijama minulih vremena,a ima ih. To da al menza za elitu u staklenom štekatu...ma daj

  Darko

  Sramotno je da je to projektirao lokalni, viški arhitekt, koji bi barem trebao razumjeti kontekst, poznavati atmosferu, poštivati svoje.... Ali eto, treba od nečega živjeti :(

  Jakov

  Obnovit samo u izvornom obliku i gabaritima ,ne dozvolit nikakve nadogradnje ni izmjene. Ova skica izgleda nakaradno i ne uklapa se ni u Komižu a kamoli na Biševo.

  petra

  To je sve kriminal prvo Biševo je ili bi moralo biti zaštićeni spomenik prirode ako nije, triba vidit ko je za to odgovoran, odma triba sve snimit, slikat i poslat nadleznima u Zagreb i EU vladu napravit javni skandal u svim medijima!

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR