Autor: Ante Jončić Škoboj

Naime, jedan od problema, pogotovo za istočni dio otoka, bio je nepostojanje istezališta za ribarske brodove u uvali Mezoporat. Žalo koje je postojalo u samoj špici uvale, bilo je tako maleno da su na njemu mogle odjednom da stanu tri do četiri male bateline i to samo u ljetnim mjesecima. U zimsko doba brodovi su se izvlačili na predjelu zvanom “Vlaka” (preko poluga zvanih Palanguni) dosta iznad mora i tu ostajali cijelu zimu.

Ta pozicija zvana Vlaka nalazi se između puntina Batuda i Toćca, također u Mezoportu. Neposredno nakon i sv. rata, pa kroz cijelu dekadu između 1922.g. do 1932.g., zajedničkim dogovorom svih stanovnika onog dijela Otoka koji gravitira naselju Mezoporat a to su Polje, Vela Gora, Potok i Novalja, prišlo se dobrovoljnim radom proširenju istezališta za brodove u samoj uvali Mezoporat, tako da se sa sigurnošću na njemu mogu izvlačiti brodovi i u zimskom razdoblju.

Tko je rukovodio tim radovima teško je reći jer pisanih podataka nema, ali se vrlo dobro kao dječak sjećam da je Bogdanović Pavla Petar – Zapan, bio taj koji je nabavljao eksploziv i rukovodio radovima oko miniranja brijega neposredno iznad žala kojeg se nasipalo.

Također je bilo nabavljeno dvadesetak karijola za prijenos materijala. Bili su to za one prilike i tehnologiju dosta teški i opsežni radovi jer se sve radilo ručno. Treba reći da radovi nisu izvedeni odjednom, već u rasponu od četiri-pet godina i to jedanput godišnje po desetak radnih dana u jesenskom periodu, poslije berbe (jematve), kada je bilo manje posla po vinogradima. U radovima su sudjelovali svi stariji otočani iz već navedenih naselja. Nakon obavljenih radova i proširenja istezališta na njemu je moglo u jednom redu stati 12 do 14 ribarskih brodova, tako da u zimskom razdoblju više nije bilo potrebe izvlačiti brodove s pomoću palanguna na tzv. Vloku. Sve unatrag izneseno govori o tome da su se stanovnici otoka Biševa sastajali i dogovarali o svim bitnim zajedničkim problemima na Otoku i prije osnutka “Narodne Čitaonice”.

Kada su u pitanju bili zajednički problemi tada su se održavali Zborovi na javnim mjestima u središtu Otoka – naselju Polje gdje se odlučivalo o bitnim problemima pa tako i o radnim akcijama. Pored ove oko proširenja istezališta u Mezoportu bilo je i drugih radnih akcija na Otoku. Inače do osnutka “Narodne Čitaonice” i pronalaženja društvenih prostorija, ljudi su se većinom sakupljali i dogovarali u privatnim kućama, u manjim grupama, sve u svrhu zajedničkog djelovanja i unapređenja životnih uvjeta na Otoku.

OZNAKE

Otok Biševo | prošlost (kategorija)