Izvor: Index.hr
Korupciju možete prijaviti i online na ovom linku: https://www.transparency.hr/hr/prijavi-korupciju

TRANSPARENCY International Hrvatska (TIH) poručio je da je borba protiv korupcije najvažniji zadatak u izgradnji poštenog i pravednog društva te da politički akteri imaju najveću odgovornost kako bi hrvatsko društvo bilo oslobođeno političke korupcije i trgovine utjecajima i pozicijama.

“Danas je 9. prosinac – Međunarodni dan borbe protiv korupcije koji se obilježava od 2003. godine kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje. Korupcija prodire u sve segmente društva i predstavlja najveću ugrozu gospodarskog, društvenog i političkog razvoja, te prosperiteta Republike Hrvatske”, upozorava TIH.

Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije TIH podsjeća svakog hrvatskog građanina da je prevencija i borba protiv korupcije prioritet našeg svakodnevnog odgovornog djelovanja.

Veće obaveze i veća odgovornost

Društva koja imaju visoke standarde transparentnosti, javno dostupne podatke i učinkovite institucije su bogatija, a njihovi građani uživaju u kvaliteti javno dostupnih usluga.

Stvaranjem društvene klime s pozitivnim društvenim vrijednostima, poput poštenja i povjerenja, koruptivno ponašanje postat će društveno neprihvatljivo i izazvat će opću osudu cijelog društva, a ne samo hrabrih pojedinaca, ističe TIH.

Podsjeća da obnašanje javnih dužnosti pretpostavlja veće obaveze, ali i veću odgovornost. “Zato s pravom očekujemo da će politički akteri osvijestiti potrebu učinkovitog funkcioniranja institucija. Da će osigurati sustav međusobnog nadzora i kontrole, ali i dostatna novčana sredstava za rad institucija koje se bave prevencijom i represijom korupcije”, poručio je TIH na Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

“Hrvatsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije i trgovine utjecajima i pozicijama. Na političkim akterima koji su danas na pozicijama političkog odlučivanja leži teret najveće odgovornosti“, istaknula je dr. sc. Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

OZNAKE

zakon | sadašnjost (kategorija)