Autor: Ante Jončić Škoboj

Nakon završetka Drugog svjetskog rata stanovnici Biševa su razmišljali, a i često o tome komentirali, kako dovesti struju na Biševo. Sjećam se, kad sam jednom zgodom mom dragom susjedu barba Simetu Jončić – Andricinom rekao kako bi trebalo razmisliti i na neki način na Biševo dovesti struju.

Čudeći se, pogledao me je i rekao: “Tone! Sto ti je ? Ma ti si lud, za koga na Biševu struja kad je na njemu ionako sve manje ljudi a i ovi što su još tu, većinom su starci”.

Tako je tada komentirao barba Sime Jončić, Andrica – Moli i još mnogi drugi. Ovim ne mislim reći kako je barba Sime bio protiv elektrifikacije Biševa, ali je mislio kako je to neostvarivo, drugim riječima utopija.

Na koncu, ipak je do Biševa 1973.g. postavljen podmorski električni kabel, od uvale Gnjilina kod rta Stupišće na Visu, do uvale Mezoporat na Biševu, i tako ostvarena barem jedna tzv. utopijska želja stanovnika otoka Biševa.

Koliko mi je poznato, u tom razdoblju predsjednik općine Visa bio je naš biševljanin Vinko Martinis – Canko. Pretpostavljam da je u ostvarenju tog cilja Canko imao primarnu ulogu, ne osporavajući i drugima zasluge koji su mu u tome pomogli.

Zbog svega toga mi biševljani smo neizmjerno zahvalni i Vinkotu Martinisu i svima drugima koji su pomogli u ostvarenju tog cilja i životnog sna svih biševljana.

OZNAKE

Otok Biševo | prošlost (kategorija)