Davne 1870. u Komiži se razvila industrija Neptun koja je prerađivala ribu. Poznata je po preradi srdele i inćuna, a othranila je skoro cijelu Komižu.

Tvornica je primala svakog radnika i omogućila mu siguran posao. Među radnicima prevladavale su žene. Tvornica je uspješno djelovala do domovinskog rata 90-ih godina prošlog stoljeća. 1993. se zatvara, te se 2 godine poslije, na blagdan sv. Nikole ponovo otvara.

Tvornica Neptun, najstarija riboprerađivačka tvornica na Sredozemlju završila je u stečaju u svibnju 2003. i to na zahtjev samih radnika koji su svojedobno organizirali i referendum »protiv smrdljivih riba na turističkom Visu«.

Obrazlažući zahtjev za otvaranje stečaja neisplatom plaća, velikim dugovima tvrtke i gubitkom tržišta, Komižani su napisali nekrolog najstarijoj riboprerađivačkoj tvornici na Sredozemlju, koja ih je hranila punih 135 godina i od koje su čak i Amerikanci učili kako od plodova mora učiniti trajni proizvod.

Tvornicu je za 14,7 milijuna kuna kupio južnoafrički poduzetnik Philip Vermeulen, najavivši pokretanje ‘muzejske proizvodnje’, koja bi se uklopila u planove turističkog razvitka Visa. No, Neptun je ipak preživio, ali u Srbiji.

Srpska je tvrtka Interfish pustila u pogon najsuvremeniju liniju za proizvodnju tunjevine, poručujući kako je kupnjom Neptunove proizvodne linije napravila dugoročno unosan i isplativ posao.

OZNAKE

Grad Komiža |