Strategija održivog razvoja otoka
Molimo Vas odvojite par minuta vremena i popunite anketu koja će nam pomoći u kreiranju Strategije održivog turističkog razvoja otoka Biševa. Anketa je anonimnog karaktera. Ne morate odgovoriti na sva pitanja, samo na ona koja su obvezna.
Anketa je namijenjena posjetiteljima i povremenim/stalnim žiteljima. Hvala vam unaprijed! Sve dodatne sugestije možete poslati na mail: spasimobisevo@spasimobisevo.org.

Obrađene rezultate provedene ankete na 306 ispitanika možete pogledati ovdje.

 • 1. Označite spol OBVEZNO

 • 2. Označite dobnu skupinu kojoj pripadate OBVEZNO

 • 3. Koliko često posjećujte otok Biševo? OBVEZNO

 • 4. Koliko vremena provodite na ovom otoku?

 • 5. Koji je (bio) Vaš glavni motiv posjete/boravka na Biševu? (moguć je višestruki odabir)

  Posjet jednoj od špiljaPosjet uvali PoratOstale prirodne ljepoteSpecifičnost odmora/života na otokuSport i rekreacijaGastronomijaPosjet članu obitelji ili imovini koju posjedujem na BiševuKvaliteta života koju pruža otok
 • 6. Da li bi željeli stalno boraviti na otoku? OBVEZNO

 • 7. Koliko ste dobro upoznati s otokom? OBVEZNO

 • 8. Koliko ste zadovoljni sljedećim uslugama na Biševu (molim ocijenite svaku od ponuđenih usluga s jednom od kućica):

  Mir i Tišina

  Kvaliteta smještaja

  Ljubaznost domaćina u smještajnom objektu

  Ljubaznost lokalnog stanovništva

  Sigurnost

  Očuvanost prirode i njenih atrakcija

  Čistoća plaža

  Očuvanost autentičnosti samog otoka

  Zaštita kulturnih lokaliteta

  Informacije o turističkoj ponudi i uslugama

  Prezentacije kulturnih dobara

  Gastronomska ponuda

  Ponuda lokalnih proizvoda

  Ponuda rekreacijskih sadržaja

  Ponuda zabavnih događanja (koncerti, izložbe i sl.)

  Ponuda suvenira

  Brodske linije s Komižom

 • 9. Koje prednosti smatrate da Biševo ima za turistički razvoj otoka?

 • 10. Da li mislite da bi se u budućnosti na Biševu trebalo (molim izaberite jednu od opcija ispod svake stavke):

  Dovesti pitku vodu na otok (izgraditi vodovod) OBVEZNO

  Dodatno urediti ulazak u Modru špilju i ostale prirodne atrakcije

  Naplaćivati ulaz na plaže

  Graditi nove ceste

  Izgraditi nova pristaništa i više vezova

  Otvoriti trgovine i/ili kiosk s lokalnim proizvodima

  Izraditi biciklističke staze

  Graditi apartmanska naselja

  Graditi sportske objekte (teniski tereni, mini golf i sl.)

  Izgraditi luksuzni smještaj

  Otvoriti kamp(ove)

  Otvoriti seoska domaćinstva s lokalnim proizvodima

  Izgraditi male obiteljske hotele

  Pokrenuti kulturne manifestacije

  Ponuditi više zabavnog sadržaja

  Ostalo (navedite nam što)

 • 11. Koji Vam sadržaji nedostaju na otoku? OBVEZNO

 • 12. Kakav smjer turističkog razvoja po Vama najviše odgovara Biševu? OBVEZNO

 • 13. Koje su vaše aktivnosti tijekom boravka na otoku?

 • 14. Podržavate li masovni turizam u uvali Mezoporat? Mislite li da ima pozitivan utjecaj na identitet otoka? (da/ne i kratko pojašnjenje)

 • 15. Da li se slažete s dogradnjom staklene terase i prenamjenom škole u restoran s popratnim sadržajem? (apartmani, uredski prostor i muzej modre špilje -- pročitajte više u novom prozoru)(da/ne i kratko pojašnjenje)

 • 16. Kako vidite razvoj Biševa u razdoblju od narednih 5 godina?

 • 17. Smatrate li da je otoku potreban mjesni odbor kako bi se poboljšali uvjeti života i bolje zaštitili interesi otoka? (da/ne i kratko pojašnjenje)

 • 18. Da li ste upoznati s kampanjom „Spasimo Biševo“?

OZNAKE

Građanska inicijativa | održivi turizam | Otok Biševo | strategija | budućnost (kategorija)

12 komentar(a)

 1. Gordan

  ma, gledao sam cijelu stvar preko iOtok pa sam mislio da su se uspjeli na Biševu izorganizirati i srediti stvar... ali kako vidim gladna Komiža će dofurati svoj vid balkanskog turizma, betoniranja, kič i ostala sranja kao što svi rade po obali i otocima, nebi li uzeli veću šušku od nižeg srednjeg sloja kojeg nazivaju turistima... jadno, bijedno, hrvatsko...

  Mirta

  Čitav otok Biševo i njegovo podmorje, ne samo Modru spilju, treba proglasiti barem spomenikom prirode ili značajnim krajobrazom čim prije. I naravno donijeti strategiju održivog razvoja otoka Visa i njegovog akvatorija.

  Melita

  Strašno ,nekada je to bio otok za Robinzone u prekrasnioj prirodi Nije li i turizam invazija Samo što zbog šake dolara ne dizemo ograde kao za migrante

  Nikica

  Na Bisevo sam prvi puta dosao sa pok.barba Bepotom Concikom jos kao dijete davnih predestih godina proslog stoljeca. Bilo mi je to carobno mjesto, zajedno sa Brusnikom,Svecom,Palagruzom. Masovni turizam donosi novce ali upropastava ljepote mjesta i lokaliteta koje je priroda stvorila.

  Dijana

  Predivan kutak Svemira na kojem ne treba graditi ništa novo..ni ceste, ni hotele, ni sportske terene. Treba samo prenamijeniti postojeće zbog očuvanosti ljepote i mira. U uvali Mezuporat treba urediti napušteni ugostiteljski objekt, u uvali Salbunara treba otvoriti još jedan objekt restoranskog tipa gdje bi gosti mogli ručati. I treba riješiti fiskalizaciju. Skupe ulaznice za špilju, a problem je dobiti R1 račun. Zašto???

  Silvana

  Bisevo treba zastititi od masovnog turizma. Obavezno uvesti dnevni ograniceni broj gostiju, narocito za Modru spilju.

  Darko

  Ostavite Biševo kakvo jest, molim vas...moliiiim vas...ne betonirajte ga, ne asfaltirajte ga...ne činite mu NIŠTA. Najljepše je takvo kakvo jest!! Betoniranje, asfaltiranje i shopping-centri se danas dešavaju npr. Krku To je naprosto da sjedneš i plačeš što rade Krku...u ime "civilizacije"!! Strašno!! Ostavite Biševo kakvo je bilo i kakvo jest a "investitore" umočite u katran pa u perje i u barci ih uputite prema Otrantu...

  Eša

  Drogo mi je da ih ima vece jer tudumi nimaju pojma ni o Biševu ni o njemu a da su naši stori živi i da vide sve ovo nebi tako lako do spile a pogotovo nautika koja žari i pali.

  Irssa

  U cijeloj anketi mi se najvise svidjelo pitanje o malom lokalnom ducani. Zasto npr. domaci svit ne bi mogao kupiti pivu po ducanskoj cijeni? To je mozda jedino sto fali Bisevu. Dakako postojece prostore urediti, nista NOVO nije potrebno. Mikakav razvoj turizma Dapace - valjalo bi ograniciti svaku vrstu invazije. Ograniciti dnevni ulaz Modru i Medvidju Neks to budu ekskluzivni ilasci, tajnoviti i TIHI zaboga TIHI bez buke dovikivanja bljeskanja buckanja .. Neka Bisevo ostane Tihi predivan biser tamo gdje ga je Bog, vjerujem s pravom postavio.

  Toni Lučić Lavčević

  Na Biševo dolazim više od trideset godina, isključivo svojim brodom. Trideset godina obilazim i druge otoke širom Jadrana i tvrdim da je to jedini otok koji je još sačuvao svoj identitet i izvornu ljepotu. Bilo bi sebično tražiti da takav ostane radi mene. Žiteljima treba omogućiti da tamo rade i zarade i da se bave onim što znaju i čime se tamo mogu baviti. ALI! Neka učine sve (učinimo sve) da se u najvećoj mjeri sačuva njegova izvornost i ljepota. Time će i njihov rad biti vrijedniji a proizvodi skuplji. Uostalom, dođe li tamo beton, asfalt i "LIDL" (ovdje spomenut samo kao paradigma jeftinog kapitalizma), od toga žitelji ionako neće imati nikakve koristi. Postati će samo još jedan rasprodani, betonirani, marinizirani,obezdušeni otok. Skoro pa kao Hrvatska u malome. Toni Lučić Lavčević, Stari Grad

  Ivo

  Dolazim na Biševo manje više već 15ak godina par puta godišnje vlastiti brodom. Ostaviti otok kakav je.. možda sredit malo urednost oko objekata, pogotovo dva restorana. (Porat). NE betonu NE trash masovnom turizmu NE bovama, ne trash nautičarima ( masovni charter) DA edukativnim sadržajima o životu na otoku, prirodi, geologiji DA OPG-ima na otoku DA ciklo rutama po otoku DA autohtonoj hrani Modra špilja - NE lešinarima u pasarama koji napadaju svaki jedrilicu koja se približi. ( valjda koncesija NCK?!, ulaz 100 kn?! mislim ono... Uglavnom čuvajte otok.

OSTAVITE SVOJ KOMENTAR