Slobodna Dalmacija, 14.03.2012
BROD IMENA ‘SV. SALVESTAR’ VRAĆEN, JER NIJE UPRAVLJIV, SPOR JE I NA KRMI PRODIRE MORE

Kada su početkom prosinca 2008. godine u marini Kaštela u nazočnosti tridesetak uzvanika, na čelu s komiškom gradonačelnicom Tonkom Ivčević, djelatnici brodograđevne tvrtke “Poseidon“ položili kobilicu za gradnju broda “Sveti Salvestar”, nitko nije ni slutio da taj brod do dana današnjeg neće zaploviti na državnoj liniji 612 Komiža-Biševo-Komiža.

Istina, prilikom privremenog preuzimanja broda 22. rujna 2011. godine obavljena je plovidba na ruti Split-Biševo-Komiža po skoro idealnim uvjetima, ali se pokazalo da brod nije upravljiv, ne postiže očekivanu brzinu, da je prova u pretezi, a da na krmi za vrijeme vožnje prodire more kroz otvore za ispuštanje mora.

Poslije nekoliko dana brod je vraćen brodograditelju koji je u međuvremenu pronašao novu tvrtku koja se bavi projektiranjem brodova s kojom su obavljene potrebne konzultacije u suradnji s Hrvatskim registrom brodova (HRB).

Nadalje, dogovoreno je kako će projektant načiniti prijedlog kako razriješiti problem upravljivosti, stabiliteta i trima broda, te da će se nakon odobravanja projektne dokumentacije od HRB-a početi s rekonstrukcijom koja bi trebala biti dovršena do kraja ožujka ove godine.

HRB će zatim ponovno izvršiti pregled broda. Inače, vrijednost broda je 2,6 milijuna kuna s PDV-om, od čega je Nautički centar, tvrtka u 100-postotnom vlasništvu Grada Komiže, osigurao 1,91 milijun kuna kreditom kod poslovne banke (hipotekom na dio zgrade Spomen doma) i vlastitim sredstvima, a ostatak od 685 tisuća kuna nepovratna su sredstva Ministarstva mora RH.

– Brodograditelj kasni s isporukom, pokušao nam je isporučiti brod koji ne zadovoljava dogovorene kriterije i mi smo doista razočarani.

‘Ne uklone li se nedostaci, brod nećemo prihvatiti’

Kao da ste naručili mercedes, a dobili izlupanog golfa – rekao nam je, ne krijući razočarenje Pjerino Ivčević, predsjednik Nadzornog odbora Nautičkog centra Komiža. Ivčević je nastavio: – Ako nedostaci na brodu ne budu otklonjeni, brod nećemo prihvatiti, raskinut ćemo ugovor i sudskim putem ćemo tražiti naknadu štete.

Ako brod bude u redu, od izvođača ćemo tražiti i isplatu penala, predviđenih ugovorom u slučaju nepoštovanja rokova gradnje (radi ispunjavanja potraživanja u slučaju raskida ugovora i nepreuzimanja broda, brodograditelj i Goran Nuić kao jamac platac izdali su naručitelju – Nautičkom centru Komiža – šest bjanko zadužnica po pola milijuna kuna, op.p.).

Mi smo zadali jasne parametre, po principu ključ, odnosno brod u ruke, hoćemo brod koji će ploviti za Biševo, koji će pokrivati područje plovidbe 5 i koji će zadovoljavati uvjete natječaja. Kao ozbiljna gradska tvrtka uredno otplaćujemo kredit i izvršavamo svoje obveze, ali smo angažirali odvjetnički ured koji je uvidom u ugovore i u ostale dokumente ustanovio da dobro stojimo ako dođe do sudskog spora da dobro pravno stojimo.

S obzirom na dotrajalost dosadašnje pruge Biševo poduzet ćemo korake kako bismo u idućih dvadesetak dana osigurali adekvatan brod koji će ploviti za Biševo dok Sv. Salvestar ne zaplovi – rekao nam je Pjerino Ivčević. Sudbina broda Sv. Salvestar bit će i na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća, iako su oporbeni vijećnici tražili tematsku sjednicu.

Tonka Ivčević, komiška gradonačelnica:

– To je brod koji je nama trajno rješenje. Znači, ne razmišljamo o dvije-tri sezone, mi doista želimo brod kakav smo tražili za dugoročno razdoblje.

Doista smo iznenađeni razvojem situacije, jer se radi o brodogradilištu koje je izgradilo puno dobrih brodova i jednostavno ne znam što bih rekla, osim da je to jedna velika nesreća koja se dogodila i nama i njemu.

Sigurno je da ova situacija nije ugodna i vlasnik brodogradilišta pokušava napraviti sve da izvrši potrebne korekcije.

OZNAKE

Grad Komiža | Gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević | Nautički centar Komiža | Pjerino Ivčević | sadašnjost (kategorija)